АКУМУЛАТОР

Професионална смяна на акумулаторна батерия с адаптация за конкретния автомобил, в който е монтирана. Все повече Assist-системи се грижат за това да шофирате Вашия автомобил комфортно и природосъобразно. Една от предпоставките е, акумулаторът във Вашето AUDI да е сигурен и да захранва всички управляващи модули с необходимото електричество.

Оригинални акумулатори от Audi

Оригиналните акумулатори на AUDI подават точното количество ток, от което Вашето AUDI се нуждае за един сигурен старт в зимни условия. Акумулаторите поддържат безпроблемното функциониране на Start-Stop системата. Гаранцията на оригиналните акумулатори е 3 години.

- Доставят точното количество енергия за Вашето Audi
- По-голям КПД, благодарение на високото количество олово и висококачествени материали, от които са произведени.

7 неща, които може би не знаете за Вашите акумулатори:

Причина за аварии:

Според направени проучвания, акумулаторът може да бъде една от най-честите причини за повреда на Вашия автомобил. Акумулаторът е сърцето на автомобилната електроника: електрическите системи в автомобилите стават все по-сложни и обемни. Съвременните автомобили имат средно между 20 и 50 електрически модула, които работят едновременно.

Къси разстояния – повече ток:

При къси разстояния автомобилите изразходват повече ток, отколкото алтернаторът може да произведе.

Акумулаторът винаги работи:

Системите за сигурност и системи като, “Coming home” и “Leaving home”, работят дори и когато двигателят е изключен.

По-къс живот:

При много високи атмосферни температури и дълъг период на неползване, акумулаторите се разреждат сами. По този начин животът им се скъсява значително.

Студът изисква повече ток:

Падането на темпeратурите може да доведе да намаляване качеството на акумyлатора. Освен това автомобилите използват през зимните дни повече енергия, напр. поради отоплението на седалките и електрическото подгряване на задното стъкло.

Акумулаторът се грижи за Вашия комфорт:

Освен за запалването на двигателя и подгряването на седалките, акумулаторът се грижи за подаването на енергия на всички останали екстри, като: Virtual Cockpit, MMI, Infotainment и др.

Енергия за околната среда:

Старт-Стоп системата автоматично изключва двигателя при спиране на автомобила. Така автомобилът може да намали разхода си на гориво до 20% в града. При потегляне на автомобила (след натискане на съединителя) се включва и рекуперацията на спирачната система. Така освободената при спиране или движение по инерция кинетична енергия се преобразува в електрическа от алтернатора чрез рекуперация. Тази енергия се съхранява в акумулатора и се ползва при ускорение. Натоварването върху алтернатора намалява и намалява разхода на гориво.

Оригиналните акумулатори на VW-Audi са снабдени с „око“ - само с един поглед можете да определите състоянието на батерията. Черно „око“ – акумулаторът е в изправност , бяло „око“ – акумулаторът е за смяна.

Въпроси и отговори относно Вашите акумулатори:

Да, акумулаторът губи своите свойства с времето и затова е необходимо да бъде сменен. При всяко едно подаване на ток се образуват кристали оловен сулфат. Те пречат на нормалното протичане на ток в акумулатора и с натрупването им се намалява капацитета на батерията.

Животът на акумулатора зависи от много фактори: къси или дълги разстояния, топъл или студен климат, продължителна работа на място без зареждане и др. При всички случаи, тествайте акумулатора си веднъж годишно! Препоръчителна е смяната му на всеки 4 години.

Все повече автомобили са снабдени с Battery Management System – система за следене и управление на цялата електрическа консумация в автомобила. Тази система работи единствено когато акумулаторът е адаптиран (чрез кодиране) точно за автомобила, в който е монтиран. В противен случай колата „не знае”, че акумулаторът е сменен и може да бъде ненужно презареждан или недостатъчно зареждан. И в двата случая животът му се съкращава значително, а и в зависимост от различни фактори може да има и проблеми при стартиране.

Марките акумулатори, които могат да бъдат кодирани във VW/Audi са: Varta, Moll, Banner, Exide.

Ако искате да видите датата на производство, то тя е написана на минусовата клема на акумулатора (седмица и година).

РЕЗЕРВИРАЙ ЧАС