DRIVE ASSIST

Винаги след направени корекции по геометрията на Вашето Audi е необходима корекция в настройките на Assist-системите, като в някои случаи, дори е необходима настройка и на фаровете.

Как функционира?

ACC (Adaptive Cruise Control) – Системата за автоматичен контрол на дистанцията работи посредством един или два радарни сензора, разположени или в емблемата или в двата края на предната броня (Master/Slave). Системата следи трафика пред Вас и автоматично регулира необходимото разстояние между Вашия автомобил и предния автомобил, като при нужда, дори намалява скоростта до минимум, за да е възможно, при необходимост, пълното спиране на автомобила. ACC е незаменим помощник, но контролът върху автомобила винаги остава във Вашите ръце. Можете да пренебрегнете асистента като изключите бутона, натиснете спирачката или ускорите.

Side assist – Асистент за смяна на лентата на движение.Смяната на лента на движение по невнимание е една честа причина за произшествия по нашите пътища със засилен трафик. Асистентът Ви помага при изпреварване и смяна на лентата за движение, като Ви предупреждава за всяко едно превозно средство, което Ви приближава откъм задната част на автомобила, в рамките на обсега на радарите.

Как работи? Асистентът работи при скорост над 30 км/ч. Два радарни сензора, разположени в задната броня, „наблюдават“ района в непосредствена близост до и зад автомобила. Ако превозните средства са открити в диапазона на радара, зад или до Вашето превозно средство, асистентът предупреждава или с приглушена светлина във вътрешната част на страничните огледала (информация), или при непосредствена опасност - мигат ярко (остро предупреждение).

Active Line Assist – Асистент за спазване лентата на движение е особено полезен при дълги пътувания на магистрали, когато е възможно шофьорите да загубят концентрация вследствие на умората и монотонното шофиране. Как работи Lane Assist? Включете системата с помощта на мултифункционалния дисплей. Тя ще стане активна след като достигнете скорост по-висока от 65 км/ч. Камерата, която следи осовите линии, се намира в кутия пред интериорното огледало за обратно виждане, залепено на предния прозорец. Тя засича маркировката на пътя и оценява позицията на превозното средство. Ако автомобилът започне да излиза от пътното платно и в зависимост от модела на автомобила, водачът започва да получава звукови сигнали, вибрация на волана и/или директна корекция на автомобила върху пътя.

Асистентът за нощно виждане се вгражда в по-високия клас автомобили на Audi. Сърцето на тази система е термична камера, разположена зад емблемата на Audi. Термалната камера заснема само пред автомобила и има радиус на действие 24°. Инфрачервената камера реагира на топлинни обекти и чрез компютър и софтуера си (Image Processing Software) дигитализира информцията като черно-бял образ на таблото на колата (Dashboard) или върху Virtual Cockpit-a. На образа ясно се разпознават одушевените от неодушевените предмети. Системата не се влияе от дървета, препятствия, скорост или заслепяване от фарове. Обсегът й на действие и около 300 м, а топлинният образ се разграничава при разстояние от около 100 м. Night Vision работи заедно с Lane Assist и ACC/ADR и също като тях се прекалибрира след реглаж на ходовата част или след пътно-транспортно произшествие /удар/.

РЕЗЕРВИРАЙ ЧАС